Idag var jag på en workshop i Malmö med Simon Krohn, The meditation of yoga. Det var en otroligt inspirerande och givande workshop. Jag tycker om hur Simon förmedlar yogans filosofiska ursprung på ett sätt som känns västerländskt tillgängligt. Yoga är egentligen en förberedelse för att kunna sitta i meditation. Men för många av oss är steget att komma dit ganska långt bort. Det Simon har gjort är att lyfta fram och medvetandegöra hur man kan ta med sig olika meditationstekniker in i sin yogapraktik för att lättare kunna ta del av meditationens tillstånd och effekter.

Vi gick igenom fyra olika meditationstekniker. Jag tyckte det var lite roligt att tre av de tekniker han gick igenom var tekniker som vi studerade om på mina högskolestudier inom positiv psykologi. Simon använder alltså vetenskapligt accepterade begrepp och tekniker man inom vetenskapen lyft fram och gjort studier på. Utan att veta något om hans bakgrund kunde jag förstå att han har en vetenskapliga bakgrund. Sedan har han tagit dessa tekniker och förankrat dem i en yogapraktik.

De olika teknikerna var: focus attention, open awareness, loving kindness och den sista en mer traditionell hathateknik med prana och chakra i fokus. Jag går inte in och beskriver de olika teknikerna närmre nu men är ni nyfikna är det bara att fråga 🙂 Vi fick iaf göra en klass för varje meditationsteknik.

Det är spännande att få utforska fler dimensioner av vad yogan har att erbjuda. Ibland är det lätt att fastna i den anatomiska tekniken. Idag släppte vi det helt. Jag började ju egentligen min yogapraktik med att utforska den meditativa och energetiska delen av yogan. Sedan har västvärldens tolkning av yogan etablerat sig i samhället, och med den en känsla av att den kunskap jag hade inom yogan inte var tillräcklig. Jag upplevde det som att för att kunna vara yogalärare förväntas man ha kunskap om anatomi och positionernas teknik. Det fick mig att börja utforska den världen mer och min praktik tog en mer fysisk form. Jag tror att nu när jag känner att jag fått mer av den kunskapen delvis vill börja hitta tillbaks till det jag började med att utforska. Jag tror på en sund balans och det var nog delvis det som gjorde att jag tyckte väldigt mycket om Simon. Han är definitivt en lärare jag gärna vill ta del av mer.

Namaste